Aftensmad

Forkæl dine smagsløg med en stegeso

By  | 

Indlægget er skrevet af Paulina Halas som til dagligt skriver på bloggen chickchat.dk

Jo ældre jeg bliver, desto mere interesserer jeg mig for madlavning og for ernæringsrig og sund mad. Det hænger nok sammen med, at jeg ved at mad smager skønt hvis det får lidt ekstra kærlighed under selve tilberedningen.

For et par år siden fik jeg smagt en meget lækker gullashret med kartoffelpandekager og creme fraiche. Det er en typisk ret, som man støder på i fx Ungarn eller Polen. I mit tilfælde var det min kusine, som forøvrigt er bosiddende i Polen, som serverede den for mig. Siden da har jeg kopieret retten og lavet den herhjemme. Men i weekenden lavede jeg den for første gang i en stegeso – og jeg kan allerede nu afsløre, at den ret aldrig mere skal laves – i ANDET end en stegeso!

5 billede

Nøj en lækker sovs, hvor smagsløgene bare fik en på opleveren. Maden var mere intens og havde virkelig meget mere smag. Dette skyldtes, at når du laver mad i en stegeso lukker stegsoen dampene fra maden inde, og på den måde bevarer den masser af vitaminer i både kød og grøntsager, og maden får derfor en mere intens smag. Du behøver heller ikke at tilsætte fedtstoffer, da de naturlige fedtstoffer fra kødet oftest er nok.

Min gullash består meget enkelt af roastbeef kød, masser af grønsager, nogen flåede tomater, tomat puré, lidt timian og ellers salt og peber og noget vand. Jeg har lavet det på slum og du kan roligt fylde stegesoen godt op som du ser her på billederne.

1a billede 1c billede

Inden du blander grønsager og kød ned i en stegeso, er det en god idé, at ligge hele stegesoen i blød i vand i ca. 15-20 min. Dette modvirker, at leret revner under opvarmning (som iøvrigt altid skal ske fra en kold ovn og ikke en opvarmet ovn).

Efterfølgende blander du alle grønsager, kød, flåede tomater og hvad du nu ellers har lyst til, ned i stegesoen og blander godt sammen. Du kan tilsætte lidt frisk krydderi og ellers stille den i ovnen på ca. 160 grader i ca. 3 timer.

3 billede 4 billede

Efter 3 timer får du en gulashret som virkelig har en lækker og intens smag, og hvor kødet er max mørt. Til retten lavede min mand lavet klassiske polske kartoffelpandekager, som du desværre ikke får opskriften på, da det er en ret jeg stadig ikke har mestret, at kunne lave (du kan dog google dig til en opskrift 😉 )

Men hvis du ikke lige er til gullash og kartoffelpandekager, så er der heldigvis utallige af opskrifter som indebærer brug af en stegeso, og derfor rigtig mange gode klassisker, som man kan lave på en ny måde.

Min stegeso er fra Römertopf  og holder virkelig godt på både vitaminerne, smagen og varmen. Kast dig ud i diverse simreretter og glæd dig til en fantastisk smagsoplevelse!

Ps. Hvis du har en madentusiast blandt dine nærmeste, så er det en oplagt julegaveidé 😉

Læs Paulinas sidste indlæg om sylteglas her.

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Simregryde med kalvebryst, rosmarin, æbler og porter - Bahne Blog

  2. Pingback: …en beslutning… – chickchat bloggen

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.